hayya nabda' bi..


بسم الله الرحمن الرحيم..



.dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Ahad, 25 Mei 2014

#random



maaf.
sebab tiada pada masa tu.
sebab tak mampu bantu apa2.
sebab hanya melihat dari jauh.
sebab membiarkan kau laluinya sendiri.

aku selalu harap aku mampu lakukan lebih.
ah, lemahnya. .



~ lega melihat senyuman itu. jaga diri, si kecil.  

Khamis, 22 Mei 2014

Khamis, 15 Mei 2014



ﻓﺎﻟﻌﻴﺶ ﻧﻮﻡ ﻭﺍﻟﻤﻨﻴﺔ ﻳﻘﻆﺔ    ﻭﺍﻟﻤﺮﺀ ﺑﻴﻨﻬﻤﺎ ﺧﻴﺎﻝ ﺳﺎﺭ





#penyair   


ok, dah tahu kenapa diri sendiri tak sesuai untuk terlibat dengan (so-called) politik partisan ni. haha




Rabu, 14 Mei 2014




selalu saja hidup ini seperti petak petak yang merimaskan.

yang dalam mimpi aku adalah bulat bulat yang mudah tercapaikan.

bila bangun, sebenarnya aku sang pengkhayal zaman.

terlupakan, entah di mana Tuhan?













Khamis, 8 Mei 2014

rindu 2


dah buat "double-check".

i know what is wrong.
it is because i am not freeing myself and discover the truth from beginning.
time got wasted, to be truthful.

elhamdulillah for every chance You gave me. for every door you open for me.

guide me, as You please and by any means that brings me towards You. for i am not; except a clotted blood being created into human- because of Your mercy.



~tiap hari2 sejak aku kembali dalam hiruk pikuk hidup cairo. hati tetap rindu dan terkenang-kenang. aku tahu atma, tempat barakah itu permuqiman yang merehatkan; -bagi qalbu.

kerana sifatnya sama mungkin, maka melonjak-lonjak harapan untuk bersinggah ke Yaman; zawiyah para habaib.

rabbana taqabbal minna husna niyyatana warzuqna biziyaratiha >_<

Rabu, 7 Mei 2014


someday, someone will walk into your life and make you realise why it never worked out with anyone else. 

Isnin, 5 Mei 2014

alma mater.

kalau boleh, sumbangan untuk sekolah tu. mestilah bukan sekadar terbatas pada garis "sekurang-kurang"nya, atau yang orang sebut  ;"sekadar melepas batuk di tangga"?

aku tak tahu apa yang dianggap "sumbangan" itu pada mereka. seringnya kan kita pandang baik bukanlah tentu paling penting untuk orang lain.

ada yang lebih baik untuk bekas anak sekolah berikan daripada sekadar "tips2 menjawab peperiksaan"?





(mungkin yang perlu kau perhatikan bukan bentuk, tapi intipati)




Jumaat, 2 Mei 2014

gelap


para wali Allah itu,

ibarat cahaya.

yang semakin pekat dan gelapnya malam;

semakin terang dan kuat pancarannya.



~nafikanlah sekeras-sekerasnya. hati engkau itu.
milik Tuhan.




Khamis, 1 Mei 2014

senja

bila dtimbang-timbang keinginan dan cita-cita yg makin bertambah, atau semakin teguh,

kadang-kadang kerisauan timbul.

takut semua itu akhirnya punah, kecundang dan tidak kesampaian;
semuanya ditelan oleh kehidupan rutin dan keperluan kebendaan(?), masa(?), tanggungjawab(?).

atau sebenarnya aku yang masih belum memahami yang dipanggil iradat Tuhan itu ialah apa.

menurut ibn atoillah; seandainya engkau memahami "al-man'u" Allah itu, engkau akan mendapati sebenarnya "ﺍﻟﻤﻨﻊ ﻋﻴﻦ ﺍﻟﻌﻂﺎﺀ "

yg ditegah daripada engkau itu ialah punca pemberian dariNya.




~berehatlah hati, daripada merasa sempit atas perkara yang engkau tiada bahagiannya di situ.